You have no items in your shopping cart.

Privacy Statement (English)

We are pleased about your use of our website. The protection of your personal data is important to us and we want you to feel safe when using our website.

1. Information concerning the collection of personal data


a. The following shall inform you about the collection, processing and utilization of personal data on our website. Personal data means all data relating to a living individual who can be identified.

b. Controller as per the Personal Data Protection Act of 2010 (“PDPA”) is:

Emma Sleep GmbH
Wilhelm-Leuschner-Straße 78
60329 Frankfurt am Main
Germany
[email protected]

You can reach our data security officer through the following details:

entplexit GmbH
Kölner Straße 12
65760 Eschborn
[email protected]

c. If we use contracted service providers for individual functions to present our services to you or to your data for advertising purposes, we will inform you in detail about the respective processes below.

2. Your rights as a data subject


a. You have the following rights against us with respect to the personal data concerning you:

  • Right of access by the data subject (Section 30, PDPA):
  • You have the right to request information on the data we hold about you from us at any time except in cases enumerated in the PDPA including, but not limited to, when we are not provided with the necessary documents to verify your identity; when insufficient information is provided to enable us to locate the personal data to which your request relates; when the burden or expense of providing access is disproportionate to the risks to your privacy in relation to the personal data in the case in question; when we cannot comply with your data access request without disclosing personal data relating to another individual who can be identified from that information; when another data controller controls the processing of the personal data to which the data access request relates in such a way as to prohibit the us from complying, whether in whole or in part, with the data access request; when providing access would constitute a violation of an order of a court; when providing access would disclose confidential commercial information; or when such access to your personal data is regulated by another law. This information includes, but is not limited to, the categories of data we process, the purposes for which it is processed, the source of the data if not collected directly from you, and, if applicable, the recipients with whom we have shared your data. You can obtain a copy of your data from us upon payment of a prescribed fee.

  • Right to rectification (Section 34, PDPA):
  • You have the right to request that we rectify inaccurate data relating to you except in the situations provide by the PDPA including, but not limited to, when we are not provided with the necessary documents to verify your identity; when we are not provided with sufficient information to ascertain in what way the personal data to which your data correction request relates is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date; when we are not satisfied that the personal data to which the data correction request relates is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date; when we are not satisfied that the correction which is the subject of the data correction request is accurate, complete, not misleading or up-to-date; or when any other data controller controls the processing of your personal data to which the data correction request relates in such a way as to prohibit us from complying, whether in whole or in part, with your data correction request. We will take appropriate steps to keep the data we store and process on an ongoing basis accurate, complete and current, based on the most up-to-date information available.

  • Right to restriction of processing (Section 42, PDPA):
  • Subject to exceptions provided in the PDA, you have the right to demand the restriction of the processing of your personal data by requiring us to cease or not to begin the processing your personal data if the processing of that personal data or the processing of personal data for that purpose or in that manner is causing or is likely to cause substantial damage or substantial distress to you or to another person, and the damage or distress is or would be unwarranted. Exceptions include, but are not limited to, the when you have given your consent; when the processing of personal data is necessary for the performance of a contract to which the you are a party; (ii) when the processing of personal data is necessary for the taking of steps at your request with a view to entering a contract; when the processing of personal data is necessary for compliance with any legal obligation to which the we are subject, other than an obligation imposed by contract; when the processing of personal data is necessary in order to protect your vital interests; or in such other cases as may be prescribed by the Minister by order published in the Gazette.

  • Right to prevent processing for purposes of direct marketing (Section 43, PDPA):
  • You have the right to prevent the processing of your personal data for purposes of direct marketing at any time by requiring us to cease or not to begin processing your personal data for purposes of direct marketing.

  • Right to withdraw consent (Section 38, PDPA):
  • You have the right to revoke the consent you gave to us at any time. As a result, we are not allowed to continue the data processing that was based on this consent in the future.

    b. If you have the feeling that we have not responded in an appropriate manner to your requests, or complaints, or you have further concerns, you additionally have the right to complain to a data protection authority such as the Department of Personal Data Protection.

    c. You can send your inquiries regarding your rights as a data subject to us by completing the data subject rights (DSR) Request Form available at the bottom left of this page or the one available by clicking this link.

    3. Collection of personal data when you visit our website


    When visiting our website, i.e. without registering or agreeing to our further processing or utilization of the data, only the personal data, which your browser transmits to our server is automatically saved. In order to fulfil these technical requirements for you to view our website and provide for the necessary security, the following data is saved:

    • IP Address,
    • Date and time of your visit,
    • Time zone difference to Greenwich Mean Time (GMT),
    • Content of the query (specific site visited),
    • Access status/HTTP status code,
    • Amount of transferred data,
    • Website from which the initial request emanates,
    • Browser,
    • Operating system, device, and its user interface
    • Language and version of browser software.

    The personal data mentioned above gets processed for the following purposes:

  • To ensure a smooth connection of the website
  • To guarantee a comfortable use of our website
  • To evaluate system security and stability as well as for other administrative purposes.
  • These information are temporarily stored in so-called log files. When you visit this website, this information is automatically recorded without your intervention and stored until it is automatically deleted. If you don’t want the above personal data to be collected, you should not access our website as we will be unable to allow you access to our website without such personal data. The legal basis is that the processing of such personal data is necessary for the taking of steps at the request of the data subject with a view to entering into a contract namely: you are requesting to access our website to order products from our webshop.

    4. Use of our webshop: orders and product returns


    a.  If you would like to order in our webshop and/or make product returns, it is necessary for the conclusion of the contract that you provide your personal data, which we need to process your order and fulfill the contract of sale with you. Mandatory data necessary for the processing of the contracts are marked during check out while further data are voluntary. We use the personal data provided by you to process your order and returns. Provision of the personal data is voluntary but failure to provide the mandatory personal data may mean that your order and/or product return cannot be carried out.

    Before submitting your order, you are required to tick a box to signify your consent to our terms & conditions, privacy statement, and cancellation policy after having read the same. If you do not agree with our terms & conditions, privacy statement, and cancellation policy, you should not tick the box but you will also be unable to continue checking out. By ticking the box and proceeding to submit your order, you consent that we may collect and process inside or outside of Malaysia the following categories of personal data about you via the webshop for the following purposes:

  • Identity data (e.g., first name, last name, etc.) for purposes of identifying you in relation to your orders and interaction with us.
  • Contact details data (e.g., shipping address, telephone number, email address, etc.) for purposes of coordination and execution of the delivery and/or pick-up of your ordered and/or returned goods.
  • Order data (e.g., order number, item bought, order amount, etc.) for purposes of carrying-out your order.
  • Payment data (e.g., mode of payment, etc.) for purposes of documenting and processing the payment transaction for your order.
  • Preference data (e.g., consents given, etc.) for purposes of documenting your preferences and consents given.
  • Further, you consent that the above categories of personal data may also be used separately or jointly for marketing or advertising purposes.

    b. Within the scope of our activities and services, it may become necessary for us to disclose the personal data stored about you to natural persons, legal entities or public authorities. We conclude data processing agreements with our private-entity data processors, which ensure that they may only process your personal data in a way that we have explicitly instructed them to do so and ensure that they take the necessary technical and organizational measures to process your data securely and store your personal data only for as long as necessary. With respect to private-entity data controllers, we have less control as to how they will use your personal data but we enter into data sharing agreements which mandate compliance of both parties with applicable laws. Finally, when sharing your personal data with public authorities, we will only do so when required and allowed by law.

    Being an international business with a global footprint, we may process your personal data outside of Malaysia. By agreeing to the privacy statement through the method explained above, you consent that, in addition to us, the following categories of recipients from inside or outside of Malaysia may receive the following categories of personal data for the following purposes:

  • Subsidiaries and affiliates – may receive Identity data, Contact details data, Order data, Payment data, and Preference data for purposes of order management, customer management, and marketing.
  • Credit institutions and providers of payment services for billing and payment processing (online payment providers) – may receive Identity data, Order data, and Payment data in order to offer you their payment methods for your order during checkout. Our payment service providers are considered separate data controllers and process your personal data according to their respective privacy statements and such processing may include credit checks or other assessment methods to determine your qualification for the payment method. Before using a payment method, please read the payment service provider’s privacy statement available in its website such as: MasterCard - https://www.mastercard.com/global/en.html ; Visa - https://www.visa.com.my/legal/global-privacy-notice.html ; GrabPay - https://www.grab.com/my/terms-policies/privacy-policy/
  • Parcel Shipper – may receive Identity data, Contact details data, and Order data in order to manage and facilitate the delivery of your order to the address you indicated including package tracking. Our parcel shippers are considered separate data controllers and process your personal data according to their respective privacy statements. Before proceeding with your order, please read the parcel shippers’ privacy statements available in their website such as: SNT - https://sntglobal.com/privacy-policy/.
  • Supplier and Warehouse service provider – may receive Identity data, Contact details data, and Order data in order to manage and facilitate the delivery of your order to the address you indicated including package tracking.
  • Non-Governmental/Charitable Organization that collects product returns – may receive Identity data and Contact details data in order to manage and facilitate the pick-up and collection of the product to be returned by you in the address you indicated.
  • IT service provider to maintain our IT infrastructure – may receive Identity data, Contact details data, Order data, Payment data, and Preference data for data storage purposes.
  • Cloud and cloud-based solutions provider – may receive Identity data, Contact details data, Order data, Payment data, and Preference data for data storage and cloud-based solutions purposes such as solutions for webshop creation, webshop hosting, order management, customer management, email management, etc.
  • Service provider for the optimization of the online offer – may receive Identity data, Contact details data, and Order data for the optimization of the online offer.
  • Collection service providers or lawyers to collect receivables and enforce claims in court – may receive Identity data, Contact details data, Order data, and Payment data for purposes of litigation and protecting our legal rights and interest.
  • Marketing and advertising service provider – may receive Identity data, Contact details data, and Order data for marketing and advertising purposes.
  • Customer service provider – may receive Identity data, Contact details data, Order data, Payment data, and Preference data for purposes of addressing your queries and concerns.
  • Management service provider – may receive Identity data, Contact details data, Order data, Payment data, and Preference data for purposes of managing our platforms, websites, etc.
  • Government agencies – may receive Identity data, Contact details data, Order data, Payment data, and Preference data if allowed and required by law for purposes of achieving their legal mandate.
  • c. If personal data is processed in countries outside of Malaysia, we will ensure that your personal data is processed in accordance with PDPA’s data protection level. In the absence of an adequacy decision, we transfer data to service providers from third countries in accordance you’re your consent or another exception provided in Section 129 of the PDPA.

    5. Communications and contact form


    When you contact us such as through e-mail or via the contact form, the information you provide will be processed for the purpose of processing your request and for the event that follow-up questions arise. If you are contacting us in relation to your purchase, our legal basis for the processing of your personal data is that it is needed to fulfill our contract of sale with you. If you are contacting us in relation to other matters, our legal basis for the processing of your personal data is your consent. The personal data collected by us in this context will be deleted when the request associated with the contact has been completely clarified and it is also not to be expected that the specific contact will become relevant again in the future, unless legal storage obligations stand against this.

    6. Newsletters and electronic notifications


    a. We send newsletters, e-mails and other electronic notifications containing promotional information. Our newsletters contain information about our products, offers, promotions and our company. With the following notes we inform you about the contents of our newsletter as well as the registration, dispatch and statistical evaluation procedure and your right of objection.

    For the subscription to our newsletter we use a logged Double-Opt-in procedure. This means that after subscription you will receive an e-mail asking you to confirm your registration. This confirmation is necessary so that nobody can register with foreign e-mail addresses. Newsletter subscriptions are logged in order to be able to prove the registration process in accordance with the legal requirements. This includes the storage of the registration and confirmation time as well as the IP address. Changes to your data stored by the service provider are also logged. The purpose of this procedure is to be able to prove your registration and, if necessary, to clarify any possible misuse of your personal data.

    To subscribe to the newsletter, it is sufficient to enter your e-mail address. The provision of further data is voluntary and is used to address you personally. After your confirmation we will save your e-mail address for the purpose of sending the newsletter. The newsletter dispatch and the measurement of performance are based on your consent if you subscribed.

    b. If you receive a newsletter and/or notification, without subscribing, we are doing so on the basis of an exception under Section 6 of the PDPA.

    c. To stop receiving the newsletter, you may withdraw your consent to or object to receiving the same at any time by clicking on the unsubscribe link provided in every newsletter e-mail or by completing the DSR Request Form at the bottom left of this page.

    b.  We may also send you a newsletter and/or notification through the e-mail address or other contact details you provided to us during checkout. If you receive a newsletter and/or notification, without subscribing, we are doing so on the basis of an exception under Section 6 of the PDPA.

    7. Data retention


    We keep your personal data for the period of the customer relationship with you or for the legally-required period after termination of such relationship or agreement in order to defend our legal claims, to protect and enforce our rights, or to comply with laws and regulations. In general, the legal retention period for documents important for taxation (such as accounting receipts) is ten (10) years while other documents that can be considered as commercial or business transaction documents is six (6) years.

    8. Social-Media portals


    a. We are represented in the social networks and employer evaluation portals mentioned below. These presences are operated exclusively by the respective provider. They serve to communicate directly with customers, interested parties and users. If you contact us via our social media channels, we process the personal data that you provide us with as well as the personal data that is necessary to process your request. Insofar as you have given your consent to the operators of the respective social media platforms (e.g. by means of a checkbox opt-in), the processing is carried out on the basis of your consent. You can revoke your consent at any time with the operator of the respective platform with effect for the future.

    b. When you visit our social media pages, your user data is recorded and provided to us by the operator. The exact types of data differ from provider to provider, but generally include the following information:

  • Follower: number and stored profiles; information about growth and development over a defined time frame.
  • Reach: number of people who see a specific contribution; number of interactions with a contribution. From this, it can be deduced, for example, which content is better received by the community than others.
  • Ad performance: how many people were reached by a contribution or a paid ad and have interacted with it?
  • Demographics: average age of visitors, sex, location, language.
  • c. Since our social media channels are operated by the providers of the respective social network, there may be a supplementary use of your personal data by the respective operator, over which we have no influence. This often involves the recording of your IP address, the creation of static evaluations and the processing of further information stored in the form of cookies. We have no influence on the generation and presentation of this personal data and can neither turn off this function nor prevent the processing of the personal data.

    d. The assertion of data subject rights and requests can most effectively be addressed directly to the platform providers, since only they have access to your personal data and can take immediate action and provide information. Should our cooperation be necessary for this, we will support you in enforcing your rights as a data subject.

    e. More detailed information about the terms of use of the respective platform as well as a detailed description of further data processing and the respective possibilities of objection can be found on the pages of the providers.

    9. Social-Media plug-ins


    We have integrated plug-ins on our web services. These plug-ins are indicated by the respective button belonging to the service. With the help of the plug-ins, users can share or post links to the corresponding websites in social networks such as Facebook or Twitter or recommend the contents there. Through your active interaction with these plugins, (e.g., by clicking the respective button or leaving a comment) this information is transmitted directly to the respective service and stored there.

    When you visit one of our web services that contain an activated plugin, your browser establishes a connection with the servers of the respective service, which in turn transmits the content of the plugin to your browser, which then integrates it into the displayed page. Thus, the information about the visit of our web services is forwarded to the respective service. We do not collect personal data ourselves by means of the social plugins or about their use and have no influence on which data an activated plugin collects and how these are used by the provider. It must be assumed that at least the IP address and device-related information is collected and used. It is also possible that the service provider will attempt to store cookies on the computer used. If you are logged in to the respective service at the same time as visiting our web services via your personal user account (e.g. via another browser session), the service provider can assign the visit to our web services to your account.

    10. Facebook Insights - "Facebook Fanpages"


    Upon a visit of our Facebook page collects Facebook among others your IP address as well as other information, which is saved on your device in form of cookies. This information will be used to provide us as the operator of the Facebook page with statistical information on Facebook usage. We can access these statistics through so-called Facebook “insights”. These statistics are collected and provided solely by Facebook. We as the operator of the page have no influence over their generation and presentation. We cannot either stop or prevent their generation and data processing. You can find further information about “Insights” provided by Facebook here: https://www.facebook.com/help/pages/insights. Following information will be provided to us by Facebook through “Insights”: Number of page views, “likes”, page activities, reach, impressions, video views, post clicks and reactions, post reach, comments, shared content, answers, gender ratio, regional distribution of the users (origin based on country and city), language, opens and clicks in the shop, clicks on the address and on the telephone number.

    11. Cookies


    a. In addition to the abovementioned data categories we use cookies to make the experience of visiting our website as user-friendly as possible and to allow you to make use of certain functions. Cookies are little text files that are saved on your browser’s delegated hard drive, through which certain information flows back to the person who sets the cookie. Cookies are used to improve the user experience and effectiveness of our website.

    b. This website uses the following types of cookies:

  • Transient Cookies - Transient cookies are automatically deleted when you close your browser. These are mostly session cookies, which save a so-called “session-ID”, which allows for the assigning of different queries within your browser during a particular session. This can be used to identify your device when one repeatedly visits a website during a session. These cookies are deleted once you log out or the browser window is closed.
  • Persistent Cookies - Persistent cookies enable the website to remember your information and settings on your next visit. This gives you faster and more convenient access to the website, as you do not have to change your language settings again, for example. How long the cookie remains on your device depends on the duration or expiration date of the respective cookie and your browser settings. These cookies are automatically deleted after a set period of time which can differ from cookie to cookie. Persistent cookies can be deleted via the security settings in your browser at any time.
  • c. Depending on the kind of cookie, we use cookies either on the basis of taking steps at the request of the data subject with a view to entering into a contract which is to enable you to access our website at your request in order products from our website (technically necessary cookies) or on the basis of your consent (optional cookies), according to your selection of the cookie banner displayed when you access the website. You can also configure your browser settings according to your preferences and, for example, refuse to accept third-party cookies or all cookies. This may result in a functional limitation of our offers and our website.

    d. Cookies used in the website may include the ones indicated further below.

    Pernyataan Privasi (Bahasa Melayu)

    Kami gembira dengan penggunaan laman web kami oleh anda. Perlindungan data peribadi anda penting bagi kami dan kami ingin anda berasa selamat ketika menggunakan laman web kami.

    1. Maklumat mengenai pengumpulan data peribadi


    a. Berikut ini akan memberitahu anda mengenai pengumpulan, pemprosesan dan penggunaan data peribadi di laman web kami. Data peribadi bermaksud semua data yang berkaitan dengan individu hidup yang dapat dikenal pasti.

    b. Pengawal sesuai dengan Akta perlindungan Data Peribadi 2010 ("PDPA") adalah:

    Emma Sleep GmbH
    Wilhelm-Leuschner-Straße 78
    60329 Frankfurt am Main Jerman
    [email protected]

    Anda dapat menghubungi pegawai keselamatan data kami melalui perincian berikut:

    entplexit GmbH
    Kölner Straße 12
    65760 Eschborn
    [email protected]

    c. Jika kami menggunakan penyedia perkhidmatan yang dikontrak untuk fungsi individu untuk menyampaikan perkhidmatan kami kepada anda atau data anda untuk tujuan pengiklanan, kami akan memberitahu anda secara terperinci mengenai proses masing-masing di bawah.

    2. Hak anda sebagai subjek data


    a. Anda mempunyai hak berikut terhadap kami sehubungan dengan data peribadi yang berkaitan dengan anda:

  • Hak akses oleh subjek data (Bahagian 30, PDPA):
  • Anda berhak untuk meminta maklumat mengenai data yang kami simpan mengenai anda dari kami pada bila-bila masa kecuali dalam kes-kes yang disebutkan dalam PDPA termasuk, tetapi tidak terbatas pada, ketika kami tidak diberikan dokumen yang diperlukan untuk mengesahkan identiti anda; apabila maklumat yang diberikan tidak mencukupi untuk membolehkan kami mencari data peribadi yang berkaitan dengan permintaan anda; apabila beban atau perbelanjaan menyediakan akses tidak sebanding dengan risiko privasi anda berkaitan dengan data peribadi dalam kes yang dimaksud; apabila kami tidak dapat memenuhi permintaan akses data anda tanpa mendedahkan data peribadi yang berkaitan dengan individu lain yang dapat dikenali dari maklumat tersebut; apabila pengawal data lain mengawal pemrosesan data peribadi yang berkaitan dengan permintaan akses data sedemikian rupa sehingga melarang kami mematuhi, baik secara keseluruhan atau sebagian, dengan permintaan akses data; ketika memberikan akses akan dianggap melanggar perintah mahkamah; semasa memberikan akses akan mendedahkan maklumat komersial yang sulit; atau apabila akses ke data peribadi anda diatur oleh undang-undang lain. Maklumat ini merangkumi, tetapi tidak terbatas pada, kategori data yang kami proses, tujuannya diproses, sumber data jika tidak dikumpulkan secara langsung dari Anda, dan, jika ada, penerima dengan siapa kami telah berkongsi data. Anda boleh mendapatkan salinan data anda dari kami setelah pembayaran yuran yang ditentukan .

  • Hak untuk pembetulan (Bahagian 34, PDPA) :
  • Anda berhak meminta kami membetulkan data yang tidak tepat yang berkaitan dengan anda kecuali dalam situasi yang disediakan oleh PDPA termasuk, tetapi tidak terbatas pada, ketika kami tidak diberikan dokumen yang diperlukan untuk mengesahkan identiti anda ; apabila kita tidak diberi maklumat yang mencukupi untuk memastikan dengan cara apa data peribadi yang berkaitan dengan permintaan pembetulan data anda tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini; apabila kita tidak berpuas hati bahawa data peribadi yang berkaitan dengan permintaan pembetulan data tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini; apabila kita tidak berpuas hati bahawa pembetulan yang menjadi subjek permintaan pembetulan data adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan atau terkini; atau apabila pengawal data lain mengawal pemrosesan data peribadi anda yang berkaitan dengan permintaan pembetulan data sedemikian rupa sehingga melarang kami mematuhi, baik secara keseluruhan atau sebagian, dengan permintaan pembetulan data anda. Kami akan mengambil langkah yang tepat untuk memastikan data yang kami simpan dan proses secara berterusan tepat, lengkap dan terkini, berdasarkan maklumat terkini yang tersedia .

  • Hak untuk sekatan pemprosesan (Bahagian 42, PDPA):
  • Tertakluk kepada pengecualian yang diperuntukkan dalam PDA, anda mempunyai hak untuk menuntut sekatan pemprosesan data peribadi anda dengan meminta kami berhenti atau tidak memulakan pemprosesan data peribadi anda jika pemprosesan yang data peribadi atau pemprosesan data peribadi untuk tujuan tersebut atau dengan cara itu menyebabkan atau berkemungkinan akan menyebabkan kerosakan besar atau bahaya besar kepada anda atau orang lain, dan kerosakan atau kesusahan itu adalah atau tidak wajar. Pengecualian termasuk, tetapi tidak terhad kepada, ketika anda telah memberikan persetujuan anda; apabila pemprosesan data peribadi diperlukan untuk pelaksanaan kontrak yang mana anda adalah pihaknya; (ii) apabila pemprosesan data peribadi adalah perlu bagi pengambilan langkah-langkah pada permintaan anda dengan tujuan untuk memasuki kontrak; apabila pemprosesan data peribadi diperlukan untuk mematuhi kewajiban hukum yang menjadi kewajiban kami, selain daripada kewajiban yang dikenakan oleh kontrak; apabila pemprosesan data peribadi adalah perlu untuk melindungi kepentingan anda; atau dalam apa-apa kes lain sebagaimana yang ditetapkan oleh Menteri melalui perintah yang disiarkan dalam Warta.

  • Hak untuk mengelakkan pemprosesan untuk tujuan pemasaran langsung (Bahagian 43, PDPA):
  • Anda berhak untuk mencegah pemprosesan data peribadi anda untuk tujuan pemasaran langsung pada bila-bila masa dengan meminta kami menghentikan atau tidak untuk mulai memproses data peribadi anda untuk tujuan pemasaran langsung.

  • Hak untuk menarik persetujuan (Bahagian 38, PDPA):
  • Anda mempunyai hak untuk membatalkan yang persetujuan anda berikan kepada kami pada bila-bila. Akibatnya, kami tidak dibenarkan untuk meneruskan pemprosesan data berdasarkan persetujuan ini di masa depan.

    b.  Jika anda merasa bahwa kami tidak menanggapi permintaan atau keluhan anda dengan tepat, atau anda mempunyai masalah lebih jauh, anda juga berhak untuk mengadu kepada pihak berkuasa perlindungan data seperti . Pihak berkuasa yang bertanggungjawab kepada kami adalah Jabatan Perlindungan Data Peribadi

    c.  Anda boleh menghantar pertanyaan mengenai hak anda sebagai subjek data kepada kami dengan melengkapkan Borang Permintaan hak subjek data (DSR) yang terdapat di kiri bawah halaman ini atau yang tersedia dengan mengklik pautan .

    3.  Pengumpulan data peribadi apabila anda melawat laman web kami


    Semasa mengunjungi laman web kami, iaitu tanpa mendaftar atau menyetujui pemprosesan atau penggunaan data kami yang lebih lanjut, hanya data peribadi yang dihantar oleh pelayar anda ke pelayan kami secara automatik disimpan. Untuk memenuhi syarat teknikal ini untuk anda melihat laman web kami dan memberikan keselamatan yang diperlukan, data berikut disimpan:

    • Alamat IP,
    • Tarikh dan masa lawatan anda,
    • Perbezaan zon waktu dengan Greenwich Mean Time (GMT ),
    • Kandungan pertanyaan (laman web tertentu yang dikunjungi ),
    • Status akses / kod status HTTP ,
    • Jumlah data yang dipindahkan ,
    • Laman web dari mana permintaan awal muncul,
    • Penyemak Imbas,
    • Sistem operasi, peranti, dan antara muka penggunanya
    • Bahasa dan versi perisian penyemak imbas .

    Data peribadi yang disebutkan di atas diproses untuk tujuan berikut :

  • Untuk memastikan kelancaran sambungan laman web
  • Untuk menjamin penggunaan laman web kami dengan selesa
  • Untuk menilai keselamatan dan kestabilan sistem serta untuk tujuan pentadbiran yang lain .
  • Maklumat ini disimpan sementara dalam fail log yang disebut. Semasa anda melayari laman web ini, maklumat ini direkodkan secara automatik tanpa campur tangan anda dan disimpan sehingga ia dihapuskan secara automatik. Sekiranya anda tidak mahu data peribadi di atas dikumpulkan, anda tidak boleh mengakses laman web kami kerana kami tidak dapat membenarkan anda mengakses laman web kami tanpa data peribadi tersebut . Asas hukumnya adalah bahwa pemrosesan data pribadi tersebut diperlukan untuk mengambil langkah-langkah atas permintaan subjek data dengan tujuan untuk menandatangani kontrak yaitu: Anda meminta untuk mengakses laman web kami untuk memesan produk dari kedai web kami.

    4.  Penggunaan kami webshop : Pesanan dan pulangan produk


    a. Sekiranya anda ingin membuat pesanan di kedai laman web kami dan / atau membuat pengembalian produk, adalah perlu bagi kesimpulan kontrak bahawa anda memberikan data peribadi anda, yang kami perlukan untuk memproses pesanan anda dan memenuhi kontrak penjualan dengan anda. Data wajib yang diperlukan untuk pemprosesan kontrak ditandakan semasa daftar keluar sementara data lebih lanjut adalah sukarela. Kami menggunakan data peribadi yang anda berikan untuk memproses pesanan dan pengembalian pesanan anda. Penyediaan data peribadi adalah sukarela tetapi kegagalan untuk memberikan data peribadi wajib mungkin bermaksud bahawa pesanan dan / atau pengembalian produk anda tidak dapat dilaksanakan.

    Sebelum menghantar pesanan anda, anda diminta mencentang kotak untuk menandakan persetujuan anda terhadap terma & syarat, pernyataan privasi, dan polisi pembatalan kami setelah membaca perkara yang sama. Sekiranya anda tidak bersetuju dengan terma & syarat kami, pernyataan privasi, dan dasar pembatalan, anda tidak boleh mencentangnya tetapi anda juga tidak akan dapat terus mendaftar keluar.

    Dengan mencentang kotak dan meneruskan penghantaran pesanan anda, anda bersetuju bahawa kami mungkin mengumpulkan dan memproses di dalam atau di luar Malaysia kategori data peribadi berikut tentang anda melalui laman web untuk tujuan berikut:

  • Data identiti (mis., nama depan, nama belakang, dll.) untuk tujuan mengenal pasti anda berhubung dengan pesanan anda dan interaksi dengan kami.
  • Data maklumat hubungan (mis., alamat penghantaran, nombor telefon, alamat e-mel, dll.) untuk tujuan penyelarasan dan pelaksanaan penghantaran dan / atau pengambilan pesanan anda dan / atau dikembalikan barang.
  • Data pesanan (mis., nombor pesanan, item yang dibeli, jumlah pesanan, dll.) untuk tujuan melaksanakan pesanan anda.
  • Data pembayaran (mis. cara pembayaran, dll.) untuk tujuan mendokumentasikan dan memproses transaksi pembayaran untuk pesanan anda.
  • Data pilihan (mis., persetujuan yang diberikan, dll.) untuk tujuan mendokumentasikan pilihan dan persetujuan anda yang diberikan.
  • Selanjutnya, anda bersetuju bahawa kategori data peribadi di atas juga dapat digunakan secara berasingan atau bersama untuk tujuan pemasaran atau pengiklanan.

    b.  Dalam ruang lingkup aktiviti dan perkhidmatan kami, mungkin perlu bagi kami untuk mendedahkan data peribadi yang disimpan mengenai anda kepada orang-orang semula jadi, badan undang-undang atau pihak berkuasa awam. Kami menyimpulkan perjanjian pemprosesan data dengan pemproses data entiti swasta kami, yang memastikan bahawa mereka hanya dapat memproses data peribadi anda dengan cara yang kami telah memerintahkan mereka secara eksplisit untuk melakukannya dan memastikan bahawa mereka mengambil langkah-langkah teknikal dan organisasi yang diperlukan untuk memproses data anda dan simpan data peribadi anda dengan selamat selama yang diperlukan. Berkenaan dengan pengawal data entiti swasta, kami memiliki kendali lebih sedikit mengenai bagaimana mereka akan menggunakan data peribadi anda tetapi kami membuat perjanjian pembagian data yang mewajibkan kepatuhan kedua belah pihak terhadap undang-undang yang berlaku. Akhirnya, apabila berkongsi data peribadi anda dengan pihak berkuasa awam, kami hanya akan melakukannya apabila diperlukan dan dibenarkan oleh undang-undang.

    Sebagai perniagaan antarabangsa dengan jejak global, kami mungkin memproses data peribadi anda di luar Malaysia. Dengan menyetujui pernyataan privasi melalui kaedah yang dijelaskan di atas, anda bersetuju bahawa, selain kami, kategori penerima berikut dari dalam atau luar Malaysia dapat menerima kategori data peribadi berikut untuk tujuan berikut:

  • Anak syarikat dan sekutu - mungkin menerima data Identiti, data perincian hubungan, data pesanan, data pembayaran, dan data pilihan untuk tujuan pengurusan pesanan, pengurusan pelanggan, dan pemasaran.
  • Institusi kredit dan penyedia perkhidmatan pembayaran untuk pengebilan dan pemprosesan pembayaran (penyedia pembayaran dalam talian) - mungkin menerima data Identiti, data Pesanan, dan data Pembayaran untuk menawarkan kaedah pembayaran untuk pesanan anda semasa daftar keluar. Penyedia perkhidmatan pembayaran kami dianggap pengawal data yang berasingan dan memproses data peribadi anda mengikut penyataan privasi masing-masing dan pemprosesan tersebut mungkin termasuk pemeriksaan kredit atau kaedah penilaian lain untuk menentukan kelayakan anda untuk kaedah pembayaran. Sebelum menggunakan kaedah pembayaran, baca pernyataan privasi penyedia perkhidmatan pembayaran yang terdapat di laman webnya seperti: MasterCard - https://www.mastercard.com/global/en.html ; Visa - https://www.visa.com.my/legal/global-privacy-notice.html ; GrabPay - https://www.grab.com/my/terms-policies/privacy-policy/
  • Parcel Shipper - mungkin menerima data Identity, data detail kontak, dan data Order untuk mengurus dan memudahkan pengiriman pesanan anda ke alamat yang anda nyatakan termasuk pelacakan paket. Pengirim bungkusan kami dianggap pengawal data yang berasingan dan memproses data peribadi anda mengikut pernyataan privasi masing-masing. Sebelum meneruskan pesanan anda, baca pernyataan privasi pengirim bungkusan yang terdapat di laman web mereka seperti: SNT - https://sntglobal.com/privacy-policy/.
  • Pembekal dan pembekal perkhidmatan Gudang - mungkin menerima data Identiti, data perincian hubungan, dan data Pesanan untuk mengurus dan memudahkan penghantaran pesanan anda ke alamat yang anda nyatakan termasuk pelacakan paket.
  • Organisasi Bukan Kerajaan / Amal yang mengumpulkan pulangan produk - mungkin menerima data Identiti dan data perincian hubungan untuk mengurus dan memudahkan pengambilan dan pengumpulan produk yang akan dikembalikan oleh anda di alamat yang anda nyatakan.
  • Penyedia perkhidmatan IT untuk mengekalkan infrastruktur IT kami - mungkin menerima data Identity, Data detail hubungan, Data pesanan, Data pembayaran, dan data Preferensi untuk tujuan penyimpanan data.
  • Penyedia penyelesaian berasaskan awan dan awan - mungkin menerima data Identiti, data butiran hubungan, data pesanan, data pembayaran, dan data Pilihan untuk tujuan penyimpanan data dan penyelesaian berasaskan awan seperti penyelesaian untuk kedai web pembuatan, hosting kedai web, pengurusan pesanan, pengurusan pelanggan, pengurusan e-mel, dll.
  • Penyedia perkhidmatan untuk pengoptimuman tawaran dalam talian - mungkin menerima data Identiti, data butiran hubungan, dan data Pesanan untuk pengoptimuman tawaran dalam talian.
  • Penyedia perkhidmatan pengumpulan atau pengacara untuk mengumpulkan piutang dan menguatkuasakan tuntutan di mahkamah - mungkin menerima data Identiti, data perincian hubungan, data pesanan, dan data Pembayaran untuk tujuan proses pengadilan dan melindungi hak dan kepentingan undang-undang kami .
  • Penyedia perkhidmatan pemasaran dan pengiklanan - mungkin menerima data Identiti, data perincian hubungan, dan data Pesanan untuk tujuan pemasaran dan pengiklanan.
  • Penyedia perkhidmatan pelanggan - mungkin menerima data Identiti, data butiran hubungan, data pesanan, data pembayaran, dan data Preferensi untuk tujuan menangani pertanyaan dan masalah anda.
  • Penyedia perkhidmatan pengurusan - mungkin menerima data Identiti, data perincian hubungan, data pesanan, data pembayaran, dan data Pilihan untuk tujuan menguruskan platform, laman web kami, dll.
  • Agensi kerajaan - mungkin menerima data Identity, data detail hubungan, data pesanan, data pembayaran, dan data Preferensi jika dibenarkan dan diperlukan oleh undang-undang untuk tujuan mencapai mandat undang-undang mereka.
  • c.  Sekiranya data peribadi diproses di negara-negara di luar Malaysia, kami akan memastikan bahawa data peribadi anda diproses sesuai dengan tahap perlindungan data PDPA. Sekiranya tidak ada keputusan yang mencukupi, kami memindahkan data ke penyedia perkhidmatan dari negara ketiga sesuai dengan persetujuan anda atau pengecualian lain yang disediakan dalam Bahagian 129 PDPA.

    5.  Komunikasi dan borang kenalan


    Apabila anda menghubungi kami seperti melalui e-mel atau melalui borang hubungan, maklumat yang anda berikan akan diproses untuk tujuan memproses permintaan anda dan sekiranya timbul pertanyaan lanjutan. Sekiranya anda menghubungi kami sehubungan dengan pembelian anda, asas undang-undang kami untuk memproses data peribadi anda adalah bahawa diperlukan untuk memenuhi kontrak penjualan kami dengan anda. Sekiranya anda menghubungi kami berhubung dengan perkara lain, asas undang-undang kami untuk memproses data peribadi anda adalah persetujuan anda . Data peribadi yang dikumpulkan oleh kami dalam konteks ini akan dihapus apabila permintaan yang berkaitan dengan kenalan telah diperjelas sepenuhnya dan juga tidak diharapkan bahawa kenalan khusus akan menjadi relevan lagi di masa depan, kecuali kewajiban penyimpanan undang-undang menentang .

    6.  Surat berita dan pemberitahuan elektronik


    a.  Kami menghantar buletin, e-mel dan pemberitahuan elektronik lain yang mengandungi maklumat promosi. Surat berita kami mengandungi maklumat mengenai produk, tawaran, promosi dan syarikat kami. Dengan catatan berikut, kami memberitahu anda mengenai isi buletin kami serta pendaftaran, pengiriman dan prosedur penilaian statistik dan hak anda untuk membantah.

    Untuk langganan buletin kami, kami menggunakan prosedur Double-Opt-in yang dicatat. Ini bermaksud bahawa setelah berlangganan, anda akan menerima e-mel yang meminta anda mengesahkan pendaftaran anda. Pengesahan ini diperlukan agar tidak ada yang dapat mendaftar dengan alamat e-mel asing. Langganan buletin dicatat untuk dapat membuktikan proses pendaftaran sesuai dengan kehendak undang-undang. Ini termasuk penyimpanan masa pendaftaran dan pengesahan serta alamat IP. Perubahan pada data anda yang disimpan oleh penyedia perkhidmatan juga dicatat. Tujuan prosedur ini adalah untuk membuktikan bukti pendaftaran anda dan, jika perlu, untuk menjelaskan kemungkinan penyalahgunaan data peribadi anda .

    Untuk melanggan buletin, cukup memasukkan alamat e-mel anda. Penyediaan data selanjutnya adalah sukarela dan digunakan untuk menangani anda secara peribadi. Selepas pengesahan anda, kami akan menyimpan alamat e-mel anda untuk tujuan menghantar buletin. Penghantaran buletin dan pengukuran prestasi adalah berdasarkan persetujuan anda sekiranya anda melanggan.

    b.  Jika anda menerima buletin dan / atau pemberitahuan, tanpa berlangganan, kami melakukannya berdasarkan pengecualian di bawah Bahagian 6 PDPA.

    c Untuk berhenti menerima surat berita, anda boleh menarik balik persetujuan anda kepada atau objek untuk menerima yang sama pada bila-bila masa dengan mengklik pada pautan di unsubscribe disediakan di dalam setiap surat berita e-mel atau dengan mengisi Borang DSR Permintaan di bahagian bawah sebelah kiri laman ini.

    7.  Data pengekalan


    Kami menyimpan data peribadi anda untuk jangka masa hubungan pelanggan dengan anda atau untuk tempoh yang diperlukan secara sah setelah penamatan hubungan atau perjanjian tersebut untuk mempertahankan tuntutan undang-undang kami, untuk melindungi dan menegakkan hak kami, atau untuk mematuhi undang-undang dan peraturan. Secara umum, tempoh pengekalan undang-undang untuk dokumen-dokumen penting untuk cukai (seperti resit perakaunan) adalah sepuluh (10) tahun manakala dokumen lain yang boleh dianggap sebagai dokumen urusniaga komersial atau perniagaan adalah enam (6) tahun.

    8.  portal Sosial Media


    a  Kami diwakili dalam rangkaian sosial dan portal penilaian majikan yang dinyatakan di bawah. Kehadiran ini dikendalikan secara eksklusif oleh penyedia yang berkenaan. Mereka berfungsi untuk berkomunikasi secara langsung dengan pelanggan, pihak yang berminat dan pengguna. Sekiranya anda menghubungi kami melalui saluran media sosial kami, kami memproses data peribadi yang anda berikan kepada kami serta data peribadi yang diperlukan untuk memproses permintaan anda. Sejauh mana anda telah memberi kebenaran kepada pengendali daripada platform media sosial masing-masing (contohnya dengan menggunakan suatu kotak opt-in), pemprosesan dijalankan atas dasar persetujuan anda. Anda boleh membatalkan kebenaran anda pada bila-bila masa dengan pengendali platform masing-masing berkuat kuasa bagi masa depan.

    b.  Apabila anda mengunjungi halaman media sosial kami, data pengguna anda direkodkan dan diberikan kepada kami oleh pengendali. Jenis data yang tepat berbeza dari penyedia ke penyedia, tetapi secara amnya merangkumi maklumat berikut:

  • Pengikut: nombor dan profil yang disimpan; maklumat mengenai pertumbuhan dan perkembangan dalam jangka masa yang ditentukan . < /li>
  • Jangkauan: bilangan orang yang melihat sumbangan tertentu ; bilangan interaksi dengan sumbangan. Dari ini, dapat disimpulkan, misalnya, kandungan mana yang lebih baik diterima oleh masyarakat daripada yang lain.
  • Prestasi iklan: berapakah jumlah orang yang dihubungi oleh sumbangan atau iklan berbayar dan telah berinteraksi dengannya?
  • Demografi: rata-rata usia pelawat, jenis kelamin, lokasi, bahasa.
  • c.  Oleh kerana saluran media sosial kami dikendalikan oleh penyedia rangkaian sosial masing-masing, mungkin ada penggunaan tambahan data peribadi anda oleh pengendali masing-masing, di mana kami tidak mempunyai pengaruh. Ini sering kali melibatkan rakaman alamat IP anda, pembuatan penilaian statik dan pemprosesan maklumat selanjutnya yang disimpan dalam bentuk kuki. Kami tidak mempunyai pengaruh terhadap penghasilan dan penyajian data peribadi ini dan tidak dapat mematikan fungsi ini atau menghalang pemprosesan data peribadi .

    d.  Penegasan hak dan permintaan subjek data paling berkesan dapat ditujukan terus kepada penyedia platform, kerana hanya mereka yang dapat mengakses data peribadi anda dan dapat mengambil tindakan segera dan memberikan maklumat. Sekiranya kerjasama kami diperlukan untuk ini, kami akan menyokong anda dalam menegakkan hak anda sebagai subjek data.

    e.  Maklumat yang lebih terperinci mengenai syarat penggunaan platform masing-masing serta penerangan terperinci mengenai pemprosesan data lebih lanjut dan kemungkinan keberatan masing-masing boleh didapati di halaman penyedia.

    9.  Sosial Media pemalam


    Kami telah menggabungkan pemalam pada perkhidmatan web kami. Pemalam ini ditunjukkan oleh butang masing-masing milik perkhidmatan. Dengan bantuan pemalam, pengguna dapat berkongsi atau menghantar pautan ke laman web yang sesuai di rangkaian sosial seperti Facebook atau Twitter atau mengesyorkan kandungannya di sana. Melalui interaksi aktif anda dengan plugin ini, (contohnya, dengan mengklik butang masing-masing atau memberikan komen) maklumat ini dihantar terus ke perkhidmatan masing-masing dan disimpan di sana.

    Apabila anda melawat salah satu perkhidmatan web kami yang mengandungi plugin diaktifkan, pelayar anda mewujudkan sambungan dengan pelayan perkhidmatan masing-masing, yang seterusnya menghantar kandungan plugin untuk pelayar anda, yang kemudiannya mengintegrasikan ke dalam yang dipaparkan halaman. Oleh itu, maklumat tentang lawatan perkhidmatan web kami dikemukakan kepada perkhidmatan yang berkenaan. Kita tidak data mengumpul peribadi diri kita melalui plugin sosial atau mengenai penggunaan mereka dan tidak mempunyai pengaruh ke atas mana data yang diaktifkan plugin mengumpul dan bagaimana ia digunakan oleh pembekal. Ia mesti dianggap bahawa sekurang-kurangnya alamat IP dan maklumat peranti berkaitan dikumpul dan digunakan. Ia juga adalah mungkin bahawa pembekal perkhidmatan yang akan cuba untuk menyimpan cookie pada komputer yang digunakan. Jika anda log masuk ke perkhidmatan yang berkenaan pada masa yang sama seperti di perkhidmatan laman web menerusi akaun pengguna peribadi anda (contohnya melalui sesi penyemak imbas lain), pembekal perkhidmatan boleh menetapkan lawatan ke perkhidmatan web kami untuk akaun anda.

    10.  Facebook Insights - "Facebook Fanpages "


    Setelah lawatan atas laman Facebook kami mengumpul Facebook antara lain alamat IP anda serta maklumat lain yang disimpan pada peranti anda dalam bentuk cookies. Maklumat ini akan digunakan untuk memberikan kami sebagai pengendali laman Facebook dengan maklumat statistik mengenai penggunaan Facebook. Kita boleh mengakses statistik ini melalui apa yang dipanggil Facebook "pandangan". Statistik ini dikumpulkan dan diberikan semata-mata oleh Facebook. Kita sebagai pengendali halaman tersebut tidak mempunyai pengaruh ke atas generasi dan persembahan mereka. Kita tidak boleh sama ada menghentikan atau menghalang pemprosesan generasi dan data mereka. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang "Insights" yang disediakan oleh Facebook di sini: https://www.facebook.com/help/pages/insights. Berikut maklumat akan diberikan kepada kami oleh Facebook melalui "Insights": Bilangan paparan halaman, "suka", aktiviti halaman, jangkauan, tera, tontonan video, klik dan tindak balas post, capaian pos, komen, kandungan yang dikongsi, jawapan, nisbah jantina , pengedaran serantau pengguna (asal berdasarkan negara dan bandar), bahasa, membuka dan klik di kedai ini, klik pada alamat dan nombor telefon yang.

    11.  Cookies


    a.  Sebagai tambahan kepada kategori data yang disebutkan di atas, kami menggunakan kuki untuk menjadikan pengalaman mengunjungi laman web kami semudah mungkin dan membolehkan anda memanfaatkan fungsi tertentu. Kuki adalah fail teks kecil yang disimpan di cakera keras yang diserahkan oleh penyemak imbas anda, di mana maklumat tertentu mengalir kembali kepada orang yang menetapkan kuki. Cookie digunakan untuk meningkatkan pengalaman pengguna dan keberkesanan laman web kami .

    b.  Laman web ini menggunakan jenis kuki berikut:

  • Kuki Sementara - Kuki sementara dihapus secara automatik semasa anda menutup penyemak imbas anda. Ini kebanyakannya adalah cookie sesi, yang menyimpan apa yang disebut "sesi-ID", yang memungkinkan untuk menetapkan pertanyaan yang berbeza dalam penyemak imbas anda semasa sesi tertentu. Ini dapat digunakan untuk mengenal pasti peranti anda ketika seseorang berulang kali mengunjungi laman web selama sesi berlangsung. Kuki ini dipadamkan sebaik sahaja anda log keluar atau tetingkap penyemak imbas ditutup.
  • Kuki Tetap - Kuki berterusan membolehkan laman web mengingat maklumat dan tetapan anda semasa lawatan anda yang seterusnya. Ini memberi anda akses lebih cepat dan lebih mudah ke laman web, kerana anda tidak perlu mengubah tetapan bahasa anda lagi, misalnya. Berapa lama kuki kekal di peranti anda bergantung pada tempoh atau tarikh luput kuki masing-masing dan tetapan penyemak imbas anda. Kuki ini dihapuskan secara automatik setelah jangka masa yang ditetapkan yang boleh berbeza dari kuki ke kuki. Kuki berterusan dapat dihapuskan melalui tetapan keselamatan di penyemak imbas anda pada bila-bila masa.
  • c.  Bergantung pada jenis kuki, kami menggunakan kuki sama ada atas dasar mengambil langkah atas permintaan subjek data dengan tujuan untuk menandatangani kontrak yang membolehkan anda mengakses laman web kami di permintaan anda untuk memesan produk dari laman web kami (kuki yang diperlukan secara teknikal) atau berdasarkan persetujuan anda (kuki pilihan), mengikut pilihan sepanduk kuki yang dipaparkan semasa anda mengakses laman web. Anda juga boleh mengkonfigurasi tetapan penyemak imbas anda mengikut pilihan anda dan, misalnya, menolak untuk menerima kuki pihak ketiga atau semua kuki. Ini boleh menyebabkan pembatasan fungsi penawaran dan laman web kami .

    d. Kuki yang digunakan di laman web boleh merangkumi yang berikut:

    How do I unsubscribe?

    You can unsubscribe at any time by clicking the 'Newsletter Subscriptions' tab when logged in to your customer account. If you do not have an account with us, you can unsubscribe by clicking the 'unsubscribe' link at the bottom of the newsletter.

    Pin rotate icon

    It seems you are visiting Emma from abroad.

    Go to 

    Alternatively you can choose your country from the list below: